DIAA EDDIN PEMUDA SYRIA YANG SANGAT "COMITTED" DENGAN PERJUANGAN PALESTIN; KENANGAN KETIKA BERSAMANYA

Diaa Eddin Khalefah
 Ramadhan telah dua minggu meninggalkan kita, terasa malas untuk menulis. Namun jauh disudut hati saya terus mendesak untuk saya menulis sesuatu mengenai pengalaman bersama anak muda dari Syria ini.

Kali pertama saya bertemunya di lapanganterbang Sultan Ismail Petra , Pengkalan Chepa pada 30 hb Julai 2011, saya telah dapat merasakan ikatan ukhuwah yang terjalin, "berkasihsayang kerana Allah".Diaa Eddin Khalefah, seorang pemuda Syria yang tampan, baru berusia 30 tahun berupakan seorang yang sangat bertuah kerana beliau telah terpilih untuk datang ke Malaysia untuk menjadi Imam solat terawih di negeri Kelantan Darulnaim.
Ketibaan Akhie Diaa Eddin ditemani Ust Hafiz di lapanganterbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa


Bergambar bersama Imam Masjid Kadok, Tn Hj Mohd Zain

Tujuannya hanyalah satu.Beliau bersama HALUAN Palestin ingin mengutip dana untuk membantu rakyat Palestin. Beliau tidak mempunyai harta yang banyak untuk membantu rakyat Palestin. Tetapi beliau memiliki suara yang merdu ketika membaca ayat-ayat suci Al Qur'an.Beliau "sarjana" dibidang fiqh dan boleh menguasai 10 qiraat bacaan Al Qur'an.Disamping itu beliau juga sangat banyak menghafal hadith-hadith riwayat Bukhori.
Berceramah di Sekolah Menengah Agama di Bachok

Bergambar bersama Imam Masjid Bunut Payong, Akhik Fathan Adi (kanan sekali) selaku penterjemah
              
  Saya bersyukur kepada Allah kerana mendapat tugas baru.Walaupun saya hanya menjawat jawatan sebagai "driver" ataupun " pengiring" kepada beliau, itu cukup memberi kepuasan kepada saya.Mujurlah saya free 4 malam dalam seminggu. Beliau hanya boleh berkomunikasi dengan bahasa arab, saya pulak langsung tak pandai berbahasa arab melainkan hanya beberapa patah yang biasa digunakan.Mujurlah ada akhie Fathan Adi dan Akhie Imran yang ditugaskan sebagai penterjemah. Rupa-rupanya tidak boleh berbahasa arab bukanlah menjadi penghalang untuk mencetuskan perasaan ukhuwah. Kami sering bertukar-tukar fikiran.

Antara ungkapan yang indah apabila beliau mengatakan. " Apabila saya menjejakkan kaki ke Malaysia dan setelah saya diberi taklimat oleh HALUAN Palestin di Kuala Lumpur, barulah saya mengerti bahawa rakyat Malaysia sangat prihatin dengan isue Palestin.Di masjid-masjid yang saya pergi, saya dapati betapa ramainya orang menghulurkan sumbangan derma ikhlas mereka untuk saudara kita di Palestin.Sedangkan dinegara-negara arab sendiri mereka tidak lagi sensitif dengan isue Palestin".

Di sepanjang Ramadhan, kami berpeluang pergi menziarahi 20 buah masjid di Kelantan dan Alhamdulillah kami juga telah mendapat kerjasama yang baik dari Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK),Jazakallah kepada Ust Hana Pizi yang telah banyak membantu kami memberikan kebenaran untuk menjalankan aktiviti yang dirancang disamping kutipan derma.
Akhie Zulkifli Willi  adalah seorang insan yang sangat setia berbakti siang dan malam menguruskan pengangkutan akhie Diaa Eddin. Yang menariknya mereka hanya menggunakan "Body Languange" untuk berkomunikasi. Segala urusan makan dan minum, Akhie Zul lah yang menguruskannya.

Beramah mesra ketika berbuka di rumah Dr Norazmi, Dewan Beta


Bergambar bersama guru-guru Maahad Tahfiz Al Qur'an (MTAQ) Pulai Chondong

Bergambar dengan pentadbiran MTAQ


Dari kiri : Ust Zakaria (Mudir), Akhie Diaa Eddin dan Sheikh Muhaimin


Bergambar dengan pelajar Maahad Tahfiz Al Qur'an Pulai Chondong


Di antara saat yang paling menggembirakan beliau apabila saya dapat menyusun lawatan ke Maahad Tahfiz Al Qur'an Pulai Chondong.Disana beliau dapat bertemu dengan Sheikh Muhaimin yang berasal dari Mesir. Beliau di raikan sebagai seorang tetamu kehormat, dilayan dengan penuh kemesraan oleh pihak pentadbiran sekolah.

Kegembiran dan kebahagian dapat saja rasakan ketika bersama beliau.Disuatu petang, ketika itu berbuka puasa di sebuah masjid, pihak masjid gagal menyediakan makanan yang sesuai untuk akhie Diaa Eddin (Peringkat awal pihak masjid bersetuju untuk menyediakan makanan khas tersebut), saya merasa serba salah , rasa simpati pun ada. Disaat orang lain sebuk dengan makan juadah yang enak, dia hanya menjamah beberapa buah tamar dan beberapa potong buah tembikai. Entah kenapa, tetiba selera saya hilang, tak mampu menelan nasi ketika melihat saudara saya kelaparan. Lantas saya menurut jejak langkahnya iaitu kami sama-sama memakan beberapa biji buah tamar dan beberapa potong tembikai. Tidak tergamak rasanya saya makan dihadapannya sedang dia kelaparan, saya tidak mampu lakukannya.Biarlah saya berlapar sekurang-kurangnya saya dapat merasakan kelaparannya.


  Semasa rombongan kami berada di Masjid  Mukim Kok Lanas, Tn Hj Mohd Zain, iaitu Imam dimasjid tersebut mempelawa rombongan kami kerumahnya. Saya telah lama mengenali Tuan Imam, beliau sangat suka memuliakan tetamu. Saya kagum , Tn Hj Mohd Zain membawa kami kerumahnya yang cukup sederhana. Beliau menghidangkan kami dengan air yang terbaik didunia , iaitu air zam-zam dan buah tamar.
Hidangan yang "simple" tapi cukup istimewa dan bermakna.Disini saya melihat sifat Akhie Diaa Eddin, sangat menyayangi kanak-kanak. Dia memanggil 2 orang cucu Tn Imam, menggosok kepala kanak-kanak tersebut sambil menghadiahkan beberapa ringgit kepada keduanya.Sebelum berpisah Akhie Diaa Eddin membacakan doa untuk tuan rumah.

Di hari yang lain , saya berkesempatan menemaninya ke Tanah Merah untuk semasa didalam kereta saya telah diamanahkan oleh Haluan Palestin Pusat untuk memberi wang saku kepadanya RM500.00. Saya letakkan didalam sampul .Saya serahkan kepadanya. Saya beritahu dia " Ini wang perpelanjaan hariannya sebanyak RM 500.00". Lantas dia menolak permberian saya.Setelah saya menegaskan yang mana saya diarahkan oleh Haluan Palestin Pusat untuk menyerahkannya kepada beliau, kemudian barulah dia menerimanya. MasyaAllah....Setiapkali setelah selesai solat terawih, ramai juga yang datang bertemunya untuk memberi sumbangan peribadi kepadanya. Yang menakjubkan saya semua pemberian itu beliau tolak dan menyuruh penderma itu memasukkannya ke dalam Tabong Palestin.Dia melakukannya dengan penuh keikhlasan. IHKLAS kepada Rabbnya.

Ziarah Hormat Dato' Tuan Guru Hi Nik Abd Aziz bin Nik Mat, Menteri Besar Kelantan. Kiri sekali :Akhie Mohd Nasir Saat  (YDP Haluan Kelantan ) menemani beliau didalam pertemuan tersebutAlhamdulillah, saya juga berkesempatan  menyusun Ziarah Hormat ke pejabat Dato' Tuan Guru Nik Aziz bin Nik Mat , Menteri Besar Kelantan. Beliau di iringi oleh YDP Haluan Kelantan Tn Hj Mohd Nasir bin Saat. Pertemuan yang paling membahagiakan beliau.Perbualannya banyak berkisar tentang isu semasa dan sejarah negara Syria.Saya pun terus menceritakan beberapa kesah keunikan akhlak Tn Guru, beliau mengatakan " Hari ini amat sukar bertemu dengan pemimpin Islam yang tawadhu' seperti Tok Guru walaupun dinegara arab"
Majlis Iftar Perdana di Sekolah Rendah Ugama Al Hilal
Proses pengiraan kutipan derma di Masjid Salam Pengkalan Chepa

Majlis penyampaian sumbangan derma oleh Ustaz Uthman, Imam Masjid Pengkalan Chepa
   Majlis perpisahan telah diadakan di rumah Dr Abdullah Sudin , Presiden HALUAN Malaysia dalam suasana yang penuh mahabbah. Terpancar cahaya ukhuwwah yang sukar hendak dibayangkan. Apabila kami mengucapkan berbanyak terimakasih kepadanya kerana sudi datang ke Malaysia bagi kutipan dana untuk Palestin, lantas beliau memberi respon yang spontan.

Prof Dr Abdullah Sudin (Presiden Haluan Malasia menyampaikan sumbangan dari Haluan Kelantan

Dr Mansor menyampaian sedikit sumbangan daripada sahabat Medik sempena Walimatul Urus beliau yang akan berlangsung di Syria. Pada awalnya beliau dengan rendah diri menolak sumbangan tersebut.

   " Saya lah yang sepatutnya mengucapkan berbanyak terimakasih kepada ikhwah sekelian kerana di atas jemputan ikhwahlah saya dapat datang dan berbakti di Malaysia. Saya berasa seolah-olah berada dikalangan keluarga saya sendiri.Kalaulah kita tidak dipisahkan oleh negara yang berlainan sudah tentu kita masih terus bersama. Suasana pertemuan seperti ini amat sukar ditemui di Syria kerana suasana pemerintahan yang sangat ketat"

Kemesraan yang terjalin disaat perpisahan ini

Bertemu dan berpisah kerana Allah , Mohd Afham dan Diaa Eddin
Ya Allah, Engkau satukanlah hati-hati ini kerana mengasihiMu. Perpisahan ini bukan bererti berakhirnya perjuangan ini. . PERJUANGAN MEMBELA SAUDARA KITA DI PALESTIN DAN PEMBEBASAN MASJIDIL AQSA MESTI DITERUSKAN SEHINGGA KITA BERJAYA ATAU SYAHID KERANANYA.

   Detik terakhir perpisasahan adalah pada 26 April 2011,hari jumaat ketika di Lapanganterbang Sultan Ismail Petra, Pengkalan Chepa.Kami saling berpelukan. Setiap wajah masih mampu mengukir senyuman dan kemesran, tiada airmata yang mengalir .Namun disudut hati masing-masing terasa sedih dengan perpisahan ini. Bilakah lagi kita akan bertemu ? Entahlah....tiada kepastian. Yang tinggal hanyalah kenangan...apabila saya buka kembali gambar-gambar ketika kita bersama...terasa sayu....cuma didalam hati saya selalu berbisik.."Mungkinkah kita akan bertemu lagi didalan Syurga Allah swt ? " Terbayang kegigihan anak muda Syria ini,sanggup  menjelajahi dari satu masjid ke satu masjid di bumi kelantan ini semata-mata mahu melihat nasib kanak-kanak Palestin terbela, nasib saudara-saudara Islam kita di Ghaza terpelihara...Allah Akbar.....Kepada semua sahabat-sahabat yang yang telah sanggup berkorban masa dan harta dengan ikhlas bagi menjayakan program ini, yang kita buru hanyalah "KEREDHAAN ALLAH" semata-mata.Semoga JIHAD yang kecil akan menjadi saksi di akhirat nanti bahawa semasa kita hidup didunia ini , pernah seketika kita berjihad untuk membela saudara-sauadara ditadi Palestin dan seterusnya berusaha untuk membebaskan Masjidil Aqsa dari tangan-tangan kotor zionis...

dmar

1 comments:

brohamzh September 18, 2011 at 11:32 PM  

Assalamualaikum, Dr.

Syukran atas coretan Dr tentang pengalaman berharga. Ana adalah salahs seorang yang sangat rugi kerana hanya berpeluang bertemunya sekali sahaja. Itu seketika.

Coretan Dr ini sangat menyentuh hati kerana, Dr dapat menimba direct pengalaman bersama insan yang soleh dan dadanya dipenuhi dengan Al-Quran. MasyaAllah.

Semoga Allah rahmati.InsyaAllah

BroHamzah

About Me

My Photo
Mohd Ariff B. Abd Rashid
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Saya seorang GP, membuka klinik swasta (Klinik Ehsan) di Ketereh,Kota Bharu Kelantan
View my complete profile

Followers

Waktu

Mutiara Kata

"Kalian adalah umat yang beruntung kerana menjadi umat yang MEMILIH untuk bangkit berijhad, bukan umat yang TERPAKSA bangkit untuk berjihad. Kalian menjadi tangan yang di atas (memberi) bukan tangan yang dibawah (terpaksa menerima). Ganjaran di sisi Allah, sama seperti seolah-olah kalian sedang berjihad dihadapan Baitul Muqadis... Andainya Kalian mati tidak mustahil Allah masukkan Kalian bersama para syuhada..."
Sheikh Abu Bakar al Awawidah (Pejuang Palestin) Ketika Kunjungan Beliau Ke Malaysia Anjuran HALUANPalestin

Popular Posts

Haluan Tarbawi

Pesanan

Haluan Malaysia

Haluan Malaysia
Berakhlak, Mendidik & Berbakti

Tetamu

Featured Posts

...