Berkenalan dengan Imam Tarawih dari Rabitah Ulamak Palestin
Sehari sebelum Ramadhan, Kelantan telah menerima seorang Imam Terawih yang berasal dari Syria. Beliau telah bergabung dengan Rabithah Ulamak Palestin (RUP). Dengan kerjasama HALUAN PALESTIN , RUP telah menhantar 10 orang HUFFAZ dengan tujuan menjadi Imam solat Terawih disambil mengumpul sumbangan orangramai bagi pembantu rakyat Palestin.

Ust Hafiz mengiringi Imam Diaa Eddin Khalifeh ketika sampai di Lapangan Terbang Sultan Ismail,Pengkalan Chepa
Sampai di tempat penginapan di Kelantan Trade Centre (KTC)

Imam yang datang ke Kelantan ialah Diaa Eddin Klalifeh, berusia 30 tahun dan berasal dari Damsyik Syria.Beliau berkelulusan ijazah di bidang syriah, Master di bidang Fiqh .Hafiz Al Qur'an seawal 13 tahun disamping menguasai 10 qiraat Al Qur'an MasyaAllah. Masih belum berumahtangga Apa yang mampu saya katakan , saya amat selesa dengan beliau, kehangatan ukhuwwah menyelubungi hati walaupun perbualan kami terbatas oleh kerana masalah bahasa.Beliau tidak memiliki harta yang banyak,lantas beliau datang ke sini untuk menggunakan kebolehannya sebagai seorang hafiz al Qur'an disamping menguti dana untuk membantu rakyat Palestin.Walau pun beliau tiada pertalian darah, kita yang berada di Malaysia pun tiada hubungan kekeluargaan dengan Palestin , namun kesatuan aqidah dan kekuatan ukhuwah kita bersama-sama membantu mereka.

dmar
About Me

My Photo
Mohd Ariff B. Abd Rashid
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Saya seorang GP, membuka klinik swasta (Klinik Ehsan) di Ketereh,Kota Bharu Kelantan
View my complete profile

Followers

Waktu

Mutiara Kata

"Kalian adalah umat yang beruntung kerana menjadi umat yang MEMILIH untuk bangkit berijhad, bukan umat yang TERPAKSA bangkit untuk berjihad. Kalian menjadi tangan yang di atas (memberi) bukan tangan yang dibawah (terpaksa menerima). Ganjaran di sisi Allah, sama seperti seolah-olah kalian sedang berjihad dihadapan Baitul Muqadis... Andainya Kalian mati tidak mustahil Allah masukkan Kalian bersama para syuhada..."
Sheikh Abu Bakar al Awawidah (Pejuang Palestin) Ketika Kunjungan Beliau Ke Malaysia Anjuran HALUANPalestin

Popular Posts

Haluan Tarbawi

Pesanan

Haluan Malaysia

Haluan Malaysia
Berakhlak, Mendidik & Berbakti

Tetamu

Featured Posts

...