FORUM ISRA' & MIKRAJ DI SERU AL HILAL

Haluan Kelantan dan PIBG Sekolah Rendah Ugama Al Hilal (SERU) telah mengadakan majlis Forum Peristiwa Isra' dan Mikraj pada 10 hb Julai 2010 (27 Rejab 1431) yang lalu. Ahli Penal terdiri daripada Ust Mohd Noor bin Awang Kechik (Mantan Pensyarah Kanan  UiTM Machang) dan Prof Madya Ustaz Saufi bin Ismail (UiTM Machang) dan di pengerusikan oleh Dr Mansor bin Yahya (Pakar Jantung HRPZ II). Forum tersebut di di Dewan SERU Al Hilal.Kehadiran di anggarkan kira-kira 150 orang yang terdiri dari ibubapa dan ahli Haluan Kelantan.

   Menurut Prof Madya Ustaz Saufi , peristiwa Isra' dan Mikraj itu merupakan perencanaan Allah swt setelah Rasulullah  mengalami banyak peristiwa-peristiwa tahun-tahun  kesedihan dan ujian didalam kerja dakwah. Diantara peristiwa sebelum berlakunya Isra' & Mikraj  baginda telah  kehilangan isteri Saidatina Khadijah yang telah banyak membantu baginda dalam membawa misi dakwah, kemudian baginda kehilangan bapa saudara baginda , Abu Talib yang telah banyak melindungi baginda didalam perjuangan menegakkan Islam. Kemudian ditambah lagi apabila baginda berhijrah ke Tha'if, baginda telah dilontar dengan batu dan dihina.
Lalu Allah membawa Rasulullah saw berjalan melalui peristiwa Isra' dan Mikraj,  perjalanan yang telah membawa makna yang cukup besar kepada ummat Islam terutamanya menerima  tanggungjawab  ibadah solat.

Dari kiri : Ustaz Mohd Noor bin Awang Kechik, Dr Mansor bin Yahya dan
 Prof Madya Ust Saufi bin Ismail                           Sehabagian dari hadirin yang mendengar Forum  Peristiwa Isra' & MikrajCenderahati disampaikan oleh Tn Hj Mohd Nasir bin Saat YDP Haluan Kelantan
kepada Prof Madya Ust Saufi bin Ismail

    Sementara Ustaz Mohd Noor bin Awang Kechik menjelaskan bahawa peristiwa Isra' Mikraj ini merupakan satu ujian besar bagi keimanan.Ia benar-benar menguji keyakinan kepada Allah swt. Saidina Abu Bakar , apabila mendengar peristiwa ini , beliau terus percaya tanpa sedikitpun keraguan. Beliau juga menegaskan bahawa Rasulullah merupakan pimpinan ummah sehingga ke hari kiamat. Masjidil Haram di Mekah dan Masjidil Aqsa, kedua-duanya merupakan tempat tapak-tapak  perjuangan para-para nabi dan rasul-rasul.Bila kita berpijak di Masjidil Haram, penuh dengan bekas pijakan Rasulullah, tapak-tapak Amirul Mukminin, bekas tapak-tapak Siti Khadijah dan sahabat-sahabat baginda. Tapi kini adalah kita kita mengikuti jejak langkah mereka, perjuangan mereka. Begitu juga di Masjidil Aqsa, tempat tapak-tapak berpijak para nabi-nabi, rasul-rasul  dan para anbiya' untuk menegakkan ajaran Allah.Sebab itulah semangat untuk membebaskan Masjidil Aqsa dari cengkaman zionis mesti sentiasa subur didalam jiwa setiap ummat Islam. Disamping beliau jua mengambil kesempatan menjelaskan matlamat perjuangan anggota HALUAN didalam usaha menegakkan Deen Islam di muka bumi ini.

dmar

0 comments:

About Me

My Photo
Mohd Ariff B. Abd Rashid
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Saya seorang GP, membuka klinik swasta (Klinik Ehsan) di Ketereh,Kota Bharu Kelantan
View my complete profile

Followers

Waktu

Mutiara Kata

"Kalian adalah umat yang beruntung kerana menjadi umat yang MEMILIH untuk bangkit berijhad, bukan umat yang TERPAKSA bangkit untuk berjihad. Kalian menjadi tangan yang di atas (memberi) bukan tangan yang dibawah (terpaksa menerima). Ganjaran di sisi Allah, sama seperti seolah-olah kalian sedang berjihad dihadapan Baitul Muqadis... Andainya Kalian mati tidak mustahil Allah masukkan Kalian bersama para syuhada..."
Sheikh Abu Bakar al Awawidah (Pejuang Palestin) Ketika Kunjungan Beliau Ke Malaysia Anjuran HALUANPalestin

Popular Posts

Haluan Tarbawi

Pesanan

Haluan Malaysia

Haluan Malaysia
Berakhlak, Mendidik & Berbakti

Tetamu

Featured Posts

...