SEDIKIT CATATAN PERHIMPUNAN PERDANA PALESTIN

Assalamualaikum (wt)

Semoga kita sentiasa istiqamah di atas jalan Allah, selawat dan salam kita tujukan kepada Rasululullah saw serta keluarga baginda. Sesungguhnya program LifeLine 4 Gaza yang di pelopori oleh Haluan Palestin bersama-sama NGO-NGO lain di tanah air amat menyentuh perasaan saya. Puncak dari program ini adalah Perhimpunan Perdana Palestin di Stadium Melawati Shah Alam pada 8 Mei yang lalu. Alhamdulillah saya dapat hadir pada malam ini. Perhimpunan dimulai dengan ucapan aluan oleh Pengarah projek LL4G, Tuan Haji Noorazman Mohd Samsuddin. Beliau menjelaskan objektif program LifeLine4Gaza iaitu mempertahankan bumi Al Quds dari penjajah Zionis, memberikan kesedaran kepada masyarakat berkenaan Konvoi Menerobos Tembok Kematian di Gaza, solidariti NGO-NGO dan rakyat yang prihatin dengan Palestin, dan menjadikan Majlis Kemuncak Projek Pengumpulan Dana untuk Konvoi Life Line 4 Gaza. Menurut beliau lagi, aktiviti-aktiviti Life Line 4 Gaza yang dibuat sebelum ini antaranya ialah siri pengumpulan dana dari aktiviti-aktiviti yang dibuat sejak 2 bulan lalu seperti konsert nasyid amal, jamuan makan malam, ceramah-ceramah Palestin di masjid-masjid dan di surau-surau di seluruh negara.
      Mula-mula saya ingin juga menulis tentang majlis tersebut, tapi saya dapati ramai yang telah pun menulis diatas tajuk yang sama. Bersama ini saya ambil sedikit catatan " Perhimpunan Perdana Palestin" dari blog  http://ourkhalifatullah.blogspot.com/  Blog ini adalah cukup istimewa, iaitu catatan mengenai cucu pertama saya Umar Al Fateh bermula dari dalam kandungan hinggalah ke saat ini (sudah berusia hampir 7 bulan). Blog ini dikendalikan oleh ummi dan Abi Umar Al Fateh. 


Dailog nya bersekitar perbualan antara ibu dan ayah kepada anaknya, namun kaya dengan maklumat dan bahan tarbiyyah. Sesungguhnya anak-anak kita mesti dididik dan diasuh dengan "Biah Solehah" sejak dari dalam kandungan lagi...InsyaAllah.


Cucu pertama saya Umar Al Fateh bin Mohammad HazimiAssalamualaikum Umar..

Perhimpunan Perdana Palestin telah berlalu di malam sabtu yang lalu..

Ia suatu malam yang penuh dengan syu'ur serta rasa izzah terhadap Bumi Barakah Palestin..

Alhamdulillah Allah swt memilih kita untuk hadir ke Perhimpunan Ummah tersebut..

Disana, kita bertemu ramai betul sahabat ummi abi..

                  NGO yang berganding bahu, Timbalan Presiden  IHH Turki, Wakil Palestin


Ohya, kita juga berjumpa dengan insan yang istimewa, saudari amal..

mungkin umar boleh panggil 'makcik amal'.. he2..

Kuasa Allah, kita bertemu di gerai jualan..dalam keramaian orang disana, Allah izin, makcik amal ni dapat pula cam ummi dan umar..Subhanallah. Takjub betul ummi rasa pada susunan Allah..[jazakillah ye amal] ..sayangnya...Umar tidur, padahal makcik amal berhajat sangat nak jumpa umar. Mudah2an Allah berikan pertemuan lain yang lebih bermakna..insya-Allah...


Bertemu abang Yasser
Pada ketika kita sampai, Shoutul Harokah sedang bersemangat menyampaikan nasyid2 jihad..Para pemuda dan pemudi juga begitu bersemangat mengibarkan bendera serta banner palestin..

Umar pula ?...

Tercengang-tercengang umar melihat keriuhan dan kemeriahan suasana dalam stadium tu.

=)


                        Sebahagian dari pengunjung yang datang dari seluruh pelusuk negara


Sepanjang disana, kita duduk bersama sahabat baik ummi, Ummu Amar Yassir..Sementara abi pula kena bertugas seketika di bilik rawatan kesihatan KKH (Kelab Kesihatan Haluan). Bersiap sedia kalau2 ada yang memerlukan bantuan kecemasan.


Gambar abi dan ummi bersama Atuk, papa Am dan ramai lagi sahabat/ahwat yang datang


Dari abi dan ummi


JOM TERUS MEMBANTU RAKYAT PALESTIN  melalui Tabong Palesti Haluan.


Nama akaun : "TABUNG PALESTIN HALUAN"


Nombor akaun: 5644 9020 8528


Bank : Maybank Berhad

Roh Tarbiyah Pejuang Ummah .. Pengalaman BroHamzah

Assalamualaikum wt.

Pengalaman yang sangat berharga ini adalah catatan BroHamzah ketika beliau menemani Abu Mukmin ketika  datang ke Kelantan baru-baru ini.Jom kita kongsikan bersama...


Oleh : BroHamzah (http://brohamzah.blogspot.com/)

Setiap pengalaman dan perkongsian yang saya lalui dalam kehidupan ini adalah sesuatu yang sangat saya hargai dan sayangi. Pengalaman hidup dan perkongsian perjalanan hidup manusia adalah unik dan ianya tidak diperolehi secara terus dari karyawan mahupun buku bercetak. Justeru, saya laziminya sangat menyukai setiap pengalaman hidup ini dikongsi dengan teman-teman dan sahabat-sahabat agar ianya hidup dan dirasai manfaatnya secara bersama.InsyaAllah.


Bersama, Seorang Pejuang Deen

27 April 2010, adalah tarikh yang sangat istimewa buat saya. Allah SWT mengizinkan saya bertemu dan menyelami kehidupan seorang pejuang yang bermatian-matian mempertahankan deen Allah SWT dan juga tanah air ummat Islam iaitu Bumi Palestin. Abu Mu’min, individu yang bertubuh sasa dan memiliki raut wajah yang dihiasi ketenangan dan kedamaian. Beliau adalah salah seorang insan yang dilahirkan di Bumi Palestin dan dibesarkan di Bumi Barakah itu. Alhamdulillah, dalam tempoh yang sangat singkat, Allah SWT mengurniakan kesempatan yang jarang saya perolehi. Kesempatan, untuk menilai diri dan diberi satu pengajaran yang sangat besar dalam hidup.Abu Mukmin, dijemput oleh pihak HALUAN Kelantan untuk memberi sedikit perkongsian pengalaman hidup beliau dalam perjuangan membebaskan bumi Palestin. Semalam, dalam ceramah beliau di KTD, beliau banyak berkongsi kisah dan meniupkan semangat perjuangan kepada hadirin yang hadir untuk bersama-sama merasai hakikat kehidupan para pejuang dan pencinta kebenaran di Bumi Palestin. Saya kagum dengan semangat perjuangan mereka dan sudah tentu, mereka di sana telah menjalani satu proses yang panjang sehingga dapat melahirkan satu generasi pejuang dan penegak kebenaran yang tegar, berani, bersahsiah tinggi dan sangat soleh dari segi penampilan dan tindakan.Alhamdulillah, jumlah kutipan semalam ialah RM 4,100. Satu kutipan yang sangat memberangsangkan kerana melebihi target yang diletakkan iaitu RM 2,000.
Rahsia menjadi ummah pejuang

Seorang sahabat saya menanyakan tentang rahsia pendidikan mereka dalam membentuk generasi muda yang beriman dan seterusnya mampu menjadi pejuang agama Allah SWT.
“ Wahai pemuda, kami mulakan semua ini dengan proses Tarbiyah Islamiyah. Proses menyemai keimanan dan keyakinan kepada Allah SWT di dalam jiwa dan sanubari anak-anak kami yang masih kecil. Inilah ASAS utama kami. Tarbiyah Islamiyah.” Ujar Abu Mukmin.

Mendidik Remaja di Palestin


“ Setiap remaja di Palestin, akan mempunyai pertemuan mingguan secara berterusan. Dalam tempoh lebih kurang 2 jam, mereka akan di minta menghafal 10 ayat Al-Quran, menghafal 1 hadis Rasulullah SAW, berbincang 1 bab dari Sirah Nabi SAW, menambah maklumat pengetahuan tentang Negara Ummat Islam. Perkara ini berlaku secara konsisten sehingga lah kini.” Ceritanya lagi.

Proses penanaman Aqidah berlaku dengan teliti dan ianya adalah perkara pokok yang menjadi tunjang pembinaan generasi SYABAB di Palestin. Penyebaran Kefahaman Islam dan kesedaran Islam melebar secara meluas di Palestin sehingga jiwa-jiwa anak-anak muda terusik untuk bangkit dan menjiwai Agama mereka secara sedar dan bersungguh-sungguh. Mereka difahamkan tentang Halal dan Haram dalam Islam. Mereka juga diingatkan agar menjauhi perkara maksiat dan mungkar.

Saya begitu teruja dengan proses tarbiyah ini. Ia berlaku secara real dan perlaksanaan juga diteliti dan dipantau agar segala proses pembentukan asas ini benar-benar kukuh dan terpasak teguh dalam jiwa anak-anak muda Palestin.

Nasihat Buat Kami

Semalam, Abu Mukmin mengimami Qiamullail solat sunnat 2 rakaat, kemudian beliau memberi sedikit Tazkirah sebelum kami lelapkan mata jam 2.30 pagi.

“ Ana berpesan kepada kalian. Biasakan diri antum dengan Qiamullail walaupun hanya dengan 2 rakaat. Antum perlu sentiasa beriadhah untuk kekuatan fizikal, lazimi ibadah-ibadah sunnat dan beristiqamahlah antum.”

Katanya inilah kekuatan seorang mukmin. Beliau menceritakan, seorang ketua mereka yang telah Syahid Dr Abd Aziz Rantisi, setiap malam akan mendirikan qiamullail 3-5 jam semalam, dan tidak pernah meninggalkannya dalam kehidupan beliau. Solat sunnat Dhuha dilazimi sentiasa dan selalu berzikir dan beristighfar kepada Allah SWT memohon keampunan kepada Allah SWT.

Sebelum pulang semasa saya dan sahabat saya, Abu Mujahid menghantar beliau ke Lapangan Terbang sekali lagi beliau berpesan :

“ Akhi, jangan tinggalkan Qiamullail dan perlu selalu riadhah. Setahun lagi jika kita berjumpa, antum akan merasai kelainannya jika antum laksanakan pesanan ini secara istiqamah. Jika gagal melaksanakannya, antum akan menyesal.” Beliau berpesan dengan bersungguh-sungguh.

Saya berkata : “ Syukran Abu Mukmin, sehingga berjumpa lagi nanti.”
Beliau tersenyum dan menjawab : “InsyaAllah, Kita akan bertemu di syurga nanti.”

About Me

My Photo
Mohd Ariff B. Abd Rashid
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia
Saya seorang GP, membuka klinik swasta (Klinik Ehsan) di Ketereh,Kota Bharu Kelantan
View my complete profile

Followers

Waktu

Mutiara Kata

"Kalian adalah umat yang beruntung kerana menjadi umat yang MEMILIH untuk bangkit berijhad, bukan umat yang TERPAKSA bangkit untuk berjihad. Kalian menjadi tangan yang di atas (memberi) bukan tangan yang dibawah (terpaksa menerima). Ganjaran di sisi Allah, sama seperti seolah-olah kalian sedang berjihad dihadapan Baitul Muqadis... Andainya Kalian mati tidak mustahil Allah masukkan Kalian bersama para syuhada..."
Sheikh Abu Bakar al Awawidah (Pejuang Palestin) Ketika Kunjungan Beliau Ke Malaysia Anjuran HALUANPalestin

Popular Posts

Haluan Tarbawi

Pesanan

Haluan Malaysia

Haluan Malaysia
Berakhlak, Mendidik & Berbakti

Tetamu

Featured Posts

...